
נעים להכיר,
אני מינה רז
לשם מה צריך בתי ספר?
ומה תפקידה של מערכת החינוך כאשר השלמת תעודת בגרות אינה המטרה המרכזית? השאלה הזו הטרידה אותי מאוד כשהתחלתי לעבוד עם מתבגרים בבתי ספר לחינוך מיוחד.
בחיפושיי אחר תשובות, נחשפתי לגישה הרואה בבית הספר את מרחב המעבר לחיים בוגרים. גישה זו תופסת את תהליך ההתבגרות כרצף של שינויים בתפקידים ובתפיסות של היחיד, ואת סביבת בית הספר כמנוף לתהליך זה. גישה זו פתחה בפני עולם של אפשרויות לעבודה משמעותית עם מתבגרים וצעירים, וגיליתי שפע של ידע מחקרי אודות משתנים תוך אישיים, בין אישיים וסביבתיים המובילים להצלחה במעבר לחיים בוגרים בסיום המסגרת החינוכית.
השילוב של ידע מחקרי בעבודת השדה תוך מיקוד במשתנים שעושים הבדל בחייהם של אנשים,
הם מוקד העבודה והעניין שלי כאדם וכאשת מקצוע.
הייתי שותפה למהלכים מרגשים שמטרתם הייתה לייצר עבור אוכלוסיות מוחלשות הזדמנות אמיתית לרכוש ולפתח תפיסות, ידע ומיומנויות שיסייעו להם לסלול את דרכם בעולם
כך למשל בשנת 2014 פיתחתי והובלתי את הטמעתה של תכנית
"יוצרים עתיד", להכנתם של צעירים עם מוגבלות לעולם העבודה המשתנה, שזכתה בשנת 2020 לפרס בין לאומי בא"ום על חדשנות בחינוך.
באופן דומה, פיתחתי עבור השירות הלאומי את מודל ההדרכה והליווי עבור צעירות בסיכון וצעירים עם מוגבלות, ועבור השירות לשיקום תעסוקתי במשרד הרווחה, את המודל המקצועי של תכנית תעסוקה נתמכת לבוגרים עם מוגבלות. לימדתי בסמינר הקיבוצים במחלקה לחינוך מיוחד ואף פיתחתי והובלתי במסגרת לימודי התעודה בסמינר, תכנית ייחודית עבור אנשי מקצוע המלווים צעירים עם אוטיזם בתפקוד גבוה לחייהם הבוגרים.
כיועצת למינהל מוגבלויות במשרד הרווחה והביטחון החברתי פיתחתי בין היתר מודל עבודה מקצועי עבור מרכזי היום ואת פלטפורמת האבחון במרכזי האיבחון.
כיום, אני מנהלת את תחום המעבר לבגרות בארגון אלומות אור, שבו אני מפתחת יחד עם בתי הספר וצוות המומחים של הארגון, תכניות לימודים וכלי הערכה מבוססי תאוריה ומחקר. לצד העבודה באלומות אור אני מנהלת את תחום המוגבלויות בבי"ס במרכזי להכשרת עובדי רווחה שבו אני אחראית על מערך הקורסים וההכשרות המקצועיות עבור מינהל מוגבלויות שבמשרד הרווחה והביטחון החברתי.